magister Katarzyna Adamkowska
30 Kwie

Dietetyczne GRILLOWANIE - co warto wiedzieć o grillu?

Sezon grillowy już się rozpoczął!😋😍

Coraz częściej z ogrodów można wyczuć znany nam wszystkim zapach dymu i smażonych potraw, które na ogół nie należą do najzdrowszych😒

👉Podczas procesu grillowania z tłustego mięsa wytapia się tłuszcz i spada na żarzące się węgle. Przy spalaniu wytwarza rakotwórcze związki, które wraz z dymem osiadają na pieczonym mięsie. Inne, niezdrowe substancje znajdują się w zwęglonych kawałkach pieczystego.

Jak więc zminimalizować negatywne skutki grillowania i zabezpieczyć się przed działaniem szkodliwych związków ?🤔

👉Należy używać do pieczenia mięsa tacek lub aluminiowej folii, na które skapuje wytopiony tłuszcz.
👉Nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypalać jedzenia.
👉 Wcześniejsze zamarynowanie mięsa istotnie obniża zawartość rakotwórczych związków powstających w nim podczas grillowania.
👉Przed każdym kolejny grillowaniem, należy dokładnie wyczyścić ruszt.

Mam nadzieję, że te wskazówki będą dla Ciebie przydatne i pozwolą lepiej zadbać o zdrowie

Twój komentarz




POKAŻ