Potrzebujesz:
100g czerwonej fasoli z puszki (po odsączeniu)
pół banana (ok 60g)
2 szt. jajka
5g - 1 łyżeczka kakao
2g - 1.3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g wiśni mrożonych bez pestek
5g masła
3g - pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
35g jogurtu naturalnego
4 łyżeczki erytrytolu
Fasolę porządnie przepłukać pod bieżącą wodą. Do wysokiego naczynia dodać pokrojonego banana, jajka, łyżeczkę erytrytolu, kakao. Całość dokłądnie zblednować. Następnie na patelni rozgrzać masło i wlać masę. Smażyć pod przyryciem na małej mocy palnika. W między czasie w rondelku lub na małej patelni rozmrozić wiśnie dodając do 3 łyżeczk erytrytolu oraz odrobinę wody. Gdy wiśnie zmiękną, należy je rozgnieść widelcem. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i następnie wlać do wiśni, chwilę dusić aż zgęstnieje. Gdy omlet częściowo sę zetnie przewrócć go na drugą stronę. Można to zrobić za pomocą talerza. Omlet zsuwamy z patelni na talerz, a następnie talerz z omletem przykrywamy patelnią i przekręcamy do góry nogami, tak żeby omlet mokrą stroną znalazł się na patelni. Omlet smażyć jeszcze około 3-5 minut. Zdjąć z patelni, na wierzchu wyłożyć wiśnię oraz, dla zrównoważena smaku, dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Całośc można dodatkowo posypać cynamonem. SMACZNEGO :)
Taka porcja to około 450 kcal
Twój komentarz