magister Katarzyna Adamkowska
01 Luty

Omlet brownie z czerwonej fasoli z frużeliną wiśniową

Ochota na słodkie śniadanie? Nie ma sprawy, pamiętaj tylko, żeby bylo to dobrze zbilansowane śnaidanie!

Oto moja propozycja - omlet brownie z fasoli.

Uprzedzam pytania.... nie czuć, że jest tam fasola, a syci na dlugo :)

Potrzebujesz: 

100g czerwonej fasoli z puszki (po odsączeniu)

pół banana (ok 60g)

2 szt. jajka

5g - 1 łyżeczka kakao 

2g - 1.3 łyżeczki proszku do pieczenia

100g wiśni mrożonych bez pestek

5g masła

3g -  pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej

35g jogurtu naturalnego

4 łyżeczki erytrytolu 

 

Fasolę porządnie przepłukać pod bieżącą wodą. Do wysokiego naczynia dodać pokrojonego banana, jajka, łyżeczkę erytrytolu, kakao. Całość dokłądnie zblednować. Następnie na patelni rozgrzać masło i wlać masę. Smażyć pod przyryciem na małej mocy palnika. W między czasie w rondelku lub na małej patelni rozmrozić wiśnie dodając do 3 łyżeczk erytrytolu oraz odrobinę wody. Gdy wiśnie zmiękną, należy je rozgnieść widelcem. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i następnie wlać do wiśni, chwilę dusić aż zgęstnieje. Gdy omlet częściowo sę zetnie przewrócć go na drugą stronę. Można to zrobić za pomocą talerza. Omlet zsuwamy z patelni na talerz, a następnie talerz z omletem przykrywamy patelnią i przekręcamy do góry nogami, tak żeby omlet mokrą stroną znalazł się na patelni. Omlet smażyć jeszcze około 3-5 minut. Zdjąć z patelni, na wierzchu wyłożyć wiśnię oraz, dla zrównoważena smaku, dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Całośc można dodatkowo posypać cynamonem. SMACZNEGO :)

Taka porcja to około 450 kcal

 

 

Twój komentarz




POKAŻ