Potrzebujesz:
- 200g kiszonej kapusty
- 2 jajka
- 150g mąki (u mnie samopszy, ale sprawdzi się również mąka pszenna, pszenna pełnoziarnista, orkiszowa, lub mix mąk)
- 150g mleka
- przyprawy: czaber, kmninek mielony, sól, pieprz (możesz uzyć tylko soli i pieprzu, ale według mnie cząber i kminek świetnie się tu komponują)
- olej do smażenia
Kapuste kiszona porządnie odciśnij, następnie drobno posiekaj. Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jaja i przyprawy, zmiksuj. Do masy wrzuć kapustę i całośc wymieszaj łyżką. Smaż na rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem. Oleju naprawdę nie trzeba w tym przypadku dużo, przed każdą porcją placków można patelnię ponownie przesmarować. Smaż na wolnym ogniu aż do zarumienienia z obu stron. Gotowe :)
Ja swoje palcki podaje z najprostszym sosem czosnkowym lub tzatzyki: jogurt naturalny + odrobina majonezu (u mnie wegański, bo ma połowę mniej kalorii i jest smaczny) + czosnek + sól + pieprz, w przypadku tzatzyki dodaję jeszcze koperek oraz startego na tarce ogórka świeżego.
Twój komentarz