magister Katarzyna Adamkowska
02 Sier

Placki z kapusty kiszonej

Placki na słodko czy jednak wytrawne?

Ja uwielbiam w każdej postaci!

A poniższe placki z kiszonej kapusty to według mnie całkiem szybki sposób na sycący, bezmięsny obiad. Podana porcja u mnie znika na dwie osoby :)

Jeśli nigdy nie próbowaliście, a lubicie kiszoną kapustę to polecam z całego serca :)

Przed Wami mój sprawdzony przepis.

Potrzebujesz:

  • 200g kiszonej kapusty
  • 2 jajka
  • 150g mąki (u mnie samopszy, ale sprawdzi się również mąka pszenna, pszenna pełnoziarnista, orkiszowa, lub mix mąk)
  • 150g mleka
  • przyprawy: czaber, kmninek mielony, sól, pieprz (możesz uzyć tylko soli i pieprzu, ale według mnie cząber i kminek świetnie się tu komponują)
  • olej do smażenia

Kapuste kiszona porządnie odciśnij, następnie drobno posiekaj. Do miski wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj jaja i przyprawy, zmiksuj. Do masy wrzuć kapustę i całośc wymieszaj łyżką. Smaż na rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem. Oleju naprawdę nie trzeba w tym przypadku dużo, przed każdą porcją placków można patelnię ponownie przesmarować. Smaż na wolnym ogniu aż do zarumienienia z obu stron. Gotowe :)

 

Ja swoje palcki podaje z najprostszym sosem czosnkowym lub tzatzyki: jogurt naturalny + odrobina majonezu (u mnie wegański, bo ma połowę mniej kalorii i jest smaczny) + czosnek + sól + pieprz, w przypadku tzatzyki dodaję jeszcze koperek oraz startego na tarce ogórka świeżego.

 

Twój komentarz




POKAŻ