magister Katarzyna Adamkowska
26 List

Orzechowy omlet z jabłkiem i daktylami

Orzechowy posmak, słodycz daktyli i aromatyczne jabłko z dodakiem cynamonu to idealny początek dnia. Jeśli lubisz śniadania na słodko to polecam ten przepyszny omlet!

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 2 jajka (120g)
  • 1 jabłko (140g)
  • 2 łyżki mąki owsianej (20g)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (10g)
  • 3 daktyle suszone (12g)
  • łyżeczka masła (5g)
  • łyżkę serka Kvarg Waniliowego - Fruvita (20g)
  • erytrytol 2 łyżeczki
  • cynamon
  • aromat waniliowy - opcjonalnie

 

Jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj mąkę owisaną oraz masło orzechowe. Można tutaj dodać kilka kropel aromatu waniliowego i opcjonalnie dodatkową łyżeczkę eryrytolu. Całość zblenduj. Na patelni rozpuść masło, wylej masę na omlet i smaż na małej mocy palnika aż masa się zetnie. W między czasie umyte jabłko pokrój w kostkę. Ja celowo jabłka nie obieram, lubię je w duszonej postacie ze skórką. Podduś jabłko na małej patelni z dodatkiem erytrytolu oraz cynamonu, aż puści sok. Dodać posiekane daktyle. Chwilę jeszcze podduś. Gdy omlet się zetnie przewóć go delikatnie na druga stronę i jeszcze chwilę podsmaż.

Gotowy omlet zdjemij z patelni. 3/4 jabłka wyłóż na omlet i zamknij go. Wierzch posmaruj serkiem waniliowym i dodaj pozostałe jabłko.

Smaczegowink

 

 

Twój komentarz




POKAŻ