magister Katarzyna Adamkowska
21 Maj

Kilka słów o herbacie

Na rynku mamy dostępnych bardzo dużo rodzajów herbat. Dostępne są czarne, zielone, czerwone, białe. Te z dodatkiem aromatów, czy suszonych owoców, a nawet ziół. Jaką herbatę wybrać? To proste, tą która nam smakuje i nie ma w swoim skłądzie dziwnych, nieporządanych dodatków. Jeśli jesteś wielbicielem herbat to zapraszam to zapoznia się z poniższym tekstem na temat tego naparu.

Czy słyszeliście kiedyś, że herbata posiada wiele walorów prozdrowotnych?
To teraz Was w tym utwierdzę. Wszystko za sprawą zawarcyh w niej polifenoli. Ich działanie antyoksydacyjne sprawia, że herbata może pełnić wiele dobroczynnych funkcji w organizmie. Największą zawartość polifenoli mają herbaty parzone przez około 10 minut.

Poza właściwościami antyoksydacyjnymi polifenolom zawartym w herbacie przypisuje się działanie *stymulujące system immunologiczny
*zmniejszające absorpcję cholesterolu we krwi
*koszytnie wpływające na skłąd mikroflory jelitowej  (przez hamowanie wzrostu niekorzystnych bakterii) 
 
Badania naukowe dotyczą w większości herbaty zielonej, która może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu współczesnych chorób, jednak na obecnym etapie wiedzy nie jest jeszcze uznana za udowodniony czynnik profilaktyki konkretnych schorzeń.
 
Herbata bez dodatku cukru nie posiada wartości energetycznej, w związku z tym ilość herbaty w diecie nie ma wpływu na dzienną podaż kalorii. Wartość energetyczna herbaty słodzonej zależy od rodzaju zastosowanego środka słodzącego. Herbata słodzona słodzikami nie dostarcza kalorii, a szklanka herbaty z dodatkiem jednej łyżeczki cukru to około 20 kcal.
Kubek czarnej herbaty, parzonej 3–5 minut zawiera 30–45 mg kofeiny, to wartość zbliżona do 100g naparu kawy.
 
Herbata spożywana w zwyczajowych ilościach jest napojem nieszkodliwym dla zdrowia. Jej negatywne skutki mogą wystąpić w przypadku spożywania dużych jej ilości. Wynika to z nadmiernego spożycia kofeiny oraz wiązania przez polifenole z herbaty żelaza z pokarmu, co ogranicza jego absorpcję w przewodzie pokarmowym nawet o blisko 80%. W przypadku problemów z niedokrwistością nie należy popijać posiłków herbatą.
 
P.S Herbata również nas nawadnia, więc można ją wliczać w dobowy bilans płynów :)

Twój komentarz




POKAŻ