magister Katarzyna Adamkowska
02 Kwie

Sernik na zimno z truskawkami

Słodka propzycja wielkanocna :) Z podanych składników wyjdzie ok. 10 porcji, a każda tylko po 270 kcal ;)

Twaróg sernikowy  1kg

Biszkopty 120g

Truskawki świeże/mrożone 500g

Galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Żelatyna 2 łyżki

Mleko pół szklanki ok. 110g

Śmietanka 30%  15 łyżek - 150g

Ksylitol/erytrol 3/4 szklanki ok. 150g

Aromat waniliowy kilka kropel

Sposób przygotowania: Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ