magister Katarzyna Adamkowska
02 Kwie

Rolada szpinakowa z łossiem

To danie zdecydowanie za każdym razem zachwyca gości :)

Szpinak mrożony ok. 350g

Jaja 3 duże sztuki

Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

Sok z cytryny  1 łyżeczka

Czosnek  1 ząbek

Łosoś wędzony  2 opakownia

Kremowy serek chrzanowy 1 opakowanie

Koper 1 łyżka

Sposób przygotowania: Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.

Twój komentarz




POKAŻ