magister Katarzyna Adamkowska
02 Kwie

Owsiane babeczki czekoladowe

Pyszne, odżywcze i czekoladowe, a każda babeczka to tylko 150kcal. Takie desery lubię najbardziej :)

(Z podanej porcji wychodzi 16 babeczek)

Płatki owsiane zmielone - 220g

Jaja - 2 sztuki

Olej rzepakowy - 100g

Kakao - 30g

Ksylitol/erytrol - 50g

Mleko - pó szklaki - 110g

Proszek do pieczenia - łyżeczka

Soda oczyszczona  - pół łyżeczki

Sposób przygotowania: Nastawić piekarnik na 200 stopni. W misce zmiksować jajka na puszystą masę, dodać do nich ksylitol/erytrol i dalej miksować. Dodać powoli olej oraz mleko ciągle miksując, a następnie dodać mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Miksować tak długo aż powstania jednolita gładka masa. Nakładać ciasto do foremek na muffiny i piec w piekarniku około 15 min.

Twój komentarz




POKAŻ