magister Katarzyna Adamkowska
27 Marz

Galareta z kurczaka

Przpis na galaretę z kurczakiem. Jedna taka porcja to około 230 kcal. Uwaga, przpis jest na jedną porcję (miska/galareta z dwóch szklanek wywaru), jeśli chcesz zrobić większa porcję pomnóż składniki razy dwa lub trzy, to zależy od Ciebie jaką ilość chcesz uzyskać.

Jaja 1 sztuka ok. 60g

Filetzkurczaka porcja 100g

Groszekzielonykonserwowy  1 łyżka ok. 15g

Liśćlaurowy 1 sztuka

Marchew kawałek ok. 50g

Selerkorzeniowy kawałek ok. 30g

Zieleangielskie 1 ziarenko

Żelatyna 1 pełna łyżeczka

Sokzcytryny 1 łyżka

Jajkaugotować.Warzywaobraćirazemzmięsemwłożyćdogarnka.Zalaćdwomaszklankamiwodyigotowaćokoło30minut.Wywarostudzićiprzecedzić.Mięsopokroićwplasterki,marchewkęwkostkę.Żelatynęrozpuścićw1niepełnejszklancegorącegowywaruiprzestudzić.Mięso,jajko,groszekimarchewkęumieścićwmałejmiseczce,zalaćżelatynąiodstawićdostężenia.Gotowągalaretępolaćsokiemzcytryny.

Twój komentarz




POKAŻ