magister Katarzyna Adamkowska
09 Luty

Pieczone pączki z twarogiem

Te pączki to u mnie zupełny hit. Za sprawą pieczenia i zamianie cukru na ksylitol mają dużo mnie kilokalorii niż pączki tradycyjne, a smakują równie dobrze. Jest to przepis dla wszystkich tych, którzy chcą jeść zdrowiej, albo są na diecie redukcyjnej i chcą uczcić Tłusty Czwartek :) Przygotujcie te pączki, a nie pożałujecie. Smacznego!

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej typ 1850
250 g sera twarogowego półtłustego
1 jajko
3 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżeczek marmolady różanej.
Sposób przygotowania:
Jajko z serem i ksylitolem zmiksować mikserem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ręcznie ciasto.
Pokroić na osiem części. Do środka dodać marmoladę i dokładnie skleić formując kształt pączka. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy). Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Posypać pudrem z ksylitolu.

Twój komentarz




POKAŻ