Składniki na 4 porcje:
- polędwiczka wieprzowa - ok. 500g
- pieczarki - ok 6 średnich sztuk
- cebula - 1 średnia sztuka
- oliwa lub olej do smażenia - 1 łyżka
- sos sojowy - 1 łyżka (można pominąć)
- mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżeczki
- śmietana 18% - 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- liść laurowy - 3 listki
- pieprz ziarnisty - 4 kulki
Polędwiczkę oczyść z błonek. Pokrój ją na około 2 centymetrowe plastry. Rozłóż plastry na desce do krojenia i rozgnieć delikatnie dłońmi (nie trzeba tłuczka, polędwiczka jest delikatnym mięsem). Kawałki mięsa dopraw solą i pieprzem z obu stron. Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki umyj i pokój w większą kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz (oliwa lub olej) i podsmaż kawałki mięsa z obu stron (około 1 minuta na stronę). Polędwiczka puści sok i to on nada sosu dużo smaku. Mięso przełóż na talerz. Na patelni, na której smażyło się mięso podsmaż cebulkę, aż się zarumieni. Następnie dodaj pieczarki i smaż około 5 minut. Mięso przełóż do małego garnuszka, dodaj pieczarki z cebulą. Dodaj liście laurowe oraz pieprz, jeśli używasz sosu sojowego, dodaj go. Do garnka wlej wodę, nie dużo, tylko tyle żeby delikatnie przykryć mięso, to WAŻNE, bo zbyt duża ilość wody sprawi, że sos będzie bardzo rzadki. Duś pod przykryciem około 20 minut. Do szklanki wlej około 1/3 jej objętości wody. W wodzie rozmieszaj mąkę ziemniaczaną oraz łyżkę śmietany. Do szklanki dodaj około dwie łyżki wywaru z mięsa i rozmieszaj dokładnie. Zawartość szklanki wlej do garnka, gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe :) Gotowe danie można posypać posiekanym koperkiem, bardzooo do tego pasuje :)
Smacznego.
Twój komentarz