Składniki na dwie porcje
bulion warzywny - 600ml
czosnek - 2 wieksze główki
cebula - średnia sztuka
masło - 2 łyżki (20g)
tymianek suszony - łyżeczka
ziemniak - 3 średnie sztuki - ok 300g
mascarpone - 4 łyżki - ok 80g
gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
Czosnek i cebulę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, ząbki czosnku przekrój na pół lub na 3 części. Na patelnię z masłem wrzuć pokrojone warzywa, dodaj tymianek i smaż aż cebula się delikatnie zeszkli. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Bulion zagrzej, dodaj do niego podsmażony czosnek i cebulę oraz ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Mascarpone rozmieszaj z odrobiną wody, możesz zaprawić to gorącym bulionem (dodaj 2 łyżki bulionu i wymieszaj). Całość wlej do zupy, zagotuj. Zupę delikatnie przestudź, a następnie zblenduj na krem. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zupa jest już gotowa, możesz ja podać z grzankami i świeżą pietrzuszką (jak ja) lub np. z prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Smacznego!
1 porcja zupy bez dodatków (grzanki,pestki) to ok 400kcal.
Twój komentarz