magister Katarzyna Adamkowska
20 Sty

Jak flora bakteryjna ma się do odporności?

Słyszeliście kiedyś o stwierdzeniu, że odporność pochodzi z brzucha? Jesli tak, to bardzo dobrze, bo faktycznie tak jest. W naszych jelitach żyją nasi przyjaciele - bakterie jelitowe, które mają za zadanie utrzymywać zrównowazony układ odpornościowy. Żeby nasze bakterie faktycznie chroniły nas przed intruzami w postaci wirusów musimy zadbać o ich odpowienie odżywienie.

Pierwszorzędną funkcją jelit jest rozkład pokarmu, a następnie wchłanianie z niego wody i substancji odżywczych. Oprócz tego mikroflora jelitowa ma jeszcze jedną, bardzo ważną rolę - znacząco wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. To właśnie w przewodzie pokarmowym zawarte są komórki odpornościowe, a zachowanie jak największej ilości "przyjaznych" bakterii, czyli probiotyków, sprzyja nie tylko trawieniu, ale i ogólnemu zdrowiu. Jelita są największym skupiskiem limfocytów, które samodzielnie zwalczają mikroorganizmy chorobotwórcze i produkują immunoglobuliny.

Probiotyki są niezbędne do prawidłowej pracy jelit i chronią nas przed niekorzystnymi szczepami bakterii, dlatego musza być dostarczane z pożywieniem i odpowiednio odżywiane za pomocą prebiotyków - pożywki.

A więc gdzie znaleźć dobre probiotyki i co robić żeby pielęgnować nasze bakterie?

1. Jeść kiszonki - kiszona kapusta i ogórki to najlepsze, co możemy dać jelitom. Zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego (najczęściej z rodzaju Lactobacillus) odgrywają w jelicie kilka ważnych funkcji: m.in. produkują niezbędne enzymy, kwas mlekowy – który obniża pH jelit ‒ a także chronią nabłonek jelit przed rozwojem szkodliwych bakterii. Warto pamiętać, że kisić można też inne warzywa np. rzodkiewki, marchewkę, buraki, czy czosnek - wszystkie będą miały tak samo dobry wpływ na naszą florę bakteryjną, a im bardziej urozmaicona dieta tym lepiej.

2. Jeść nabiał fermentowany - czyli jogurty naturalne, kefiry to również świetne źródło bakterii kwasu mlekowego. Ważne żeby zwrócić jednak uwagę na skład tych produktów. Darujmy sobie te z mlekiem w proszku i "owocowe", ponieważ mają w sobie znaczne ilości cukru, który już na nasze bakterie działa niekorzystnie.

3. Zadbać o prebiotyki - czyli pożywkę dla dobrych bakterii. Są to substancje, które dzielą się na oligosacharydy (fruktooligosacharydy, laktuloza) i polisacharydy (inulina, skrobia oporna, celuloza czy pektyny). Żeby naszym bakeriom nie zabrakło prebiotyków, najlepiej będzie zadbać o zróżnicowaną dietę, bogatą w warzywa i owoce, co zwiększy również spożycie korzystnego dla nas błonnika.

Warto wiedzież, że profilaktyka probiotyczna może skrócić czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych i czas trwania choroby, a ciągłę dostarczanie ich z dietą zmniejsza ryzyko wystąpienia przeziębienia, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje.
Probiotyki mogą też zmniejszać dolegliwości związane z jelitami np. nieswoiste zapalenie jelit, biegunka czy zespół jelita drażliwego.

Probotyki można również znaleźć  w suplementach dostępnych w aptekach. Zawierają one w swoim składzie odpowiednie dawki i różnorodność kultur bakterii i/lub drożdży. Przyjmowanie ich warto skonsultować najpierwa z lekarzem lub specjalistom, ponieważ kupowanie na własną rękę losowych preparatów nie zawsze musi przynieść oczekiwane efekty.

Pamiętajmy, że jesli chcemy zadbać o nasza florę bakteryjną w pierwszej klejności warto zacząć od zmiany diety.

Bibliografia:

Maldonado Galdeano C, Cazorla SI, Lemme Dumit JM, Vélez E, Perdigón G. Beneficial Effects of Probiotic Consumption on the Immune System. Ann Nutr Metab. 2019;74(2):115-124. doi: 10.1159/000496426. Epub 2019 Jan 23. PMID: 30673668.
Boge T, Rémigy M, Vaudaine S, Tanguy J, Bourdet-Sicard R, van der Werf S. A probiotic fermented dairy drink improves antibody response to influenza vaccination in the elderly in two randomised controlled trials. Vaccine. 2009 Sep 18;27(41):5677-84. doi: 10.1016/j.vaccine.2009.06.094. Epub 2009 Jul 16. PMID: 19615959.
Rizzardini G, Eskesen D, Calder PC, Capetti A, Jespersen L, Clerici M. Evaluation of the immune benefits of two probiotic strains Bifidobacterium animalis ssp. lactis, BB-12® and Lactobacillus paracasei ssp. paracasei, L. casei 431® in an influenza vaccination model: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Br J Nutr. 2012 Mar;107(6):876-84. doi: 10.1017/S000711451100420X. Epub 2011 Sep 7. PMID: 21899798.
Yeh TL, Shih PC, Liu SJ, Lin CH, Liu JM, Lei WT, Lin CY. The influence of prebiotic or probiotic supplementation on antibody titers after influenza vaccination: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Drug Des Devel Ther. 2018 Jan 25;12:217-230. doi: 10.2147/DDDT.S155110. PMID: 29416317; PMCID: PMC5790137.
Jespersen L, Tarnow I, Eskesen D, Morberg CM, Michelsen B, Bügel S, Dragsted LO, Rijkers GT, Calder PC. Effect of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei, L. casei 431 on immune response to influenza vaccination and upper respiratory tract infections in healthy adult volunteers: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study. Am J Clin Nutr. 2015 Jun;101(6):1188-96. doi: 10.3945/ajcn.114.103531. Epub 2015 Apr 29. PMID: 25926507.

Twój komentarz




POKAŻ