magister Katarzyna Adamkowska
14 Sty

Dobroczynne właściwości pikantych przypraw

Nadają smak potrawom, zmieniają zykłe produkty w dania kuchni z najróżniejszych zakątków świata. Mowa oczywiście o przyprawach. Gdyby nie one, to świat kulinarny byłby zdecydowanie nudniejszy. Pełne kolorów, aromatów, a do tego mają jeszcze wiele zbawiennych korzyści dla naszego organizmu. Dlatego właśnie dziś chcę Wam przybliżyć ich moc. Z racji tego, że mamy piękną zimę, skupię się na przyprawach, rozgrzewających, które są łatwo dostępne w każdym sklepie.

 

Źródło obrazu: https://pixabay.com/pl/photos/przyprawy-%C5%82y%C5%BCki-s%C3%B3l-pieprz-1914130/

Chili -charakterystyczna przyprawa o czerwonej barawie. Uwielbiana przez miłośników pikantnych dań.  Dzięki zawartości kapsaicyny działa przeciwbakteryjnie, poprawia krążenie oraz stabilizuje ciśnienie krwi. Spowalnia także wchłanianie tłuszczu w jelitach, a także wpływa na proces rozkładu węglowodanów regulując poziom glukozy we krwi po posiłkach. Bardzo często można spotkać się ze stwierdzeniem, że kapasaicyna odchudza, bo przyspiesza metabolizm. Owszem, pobudza wytwarzanie białek stymulujących termogenezę, w związku z czym po jej zjedzeniu wzrasta ilość energii wytwarzanej przez organizm (spalamy kilokalorie). Natomiast trzeba pamiętać, że samo wporwadzenie chili do diety nie wystarczy jeśli nie zmienimy złych nawyków żywieniowych oraz nie wprowadzimy deficytu energetycznego.

Chrzan - korzeń, który można znaleźć w niejednym polskim ogórdku. Przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie, zwiększa odporność, a do tego zawiera bardzo dużo witaminy C. Warto zadbać o to by pojawiał się w diecie częściej niż na Wielkanoc :)

Cynamon- dodawany zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Poprawia trawienie i działa przeciwbiegunkowo. Cynamon wpływa na układ sercowo- naczyniowy poprzez obniżenie ciśnienia krwi, a także obniża stężenie glukozy na czczo, trójglicerydów oraz cholesterol. Hamuje wzrost H. pylori odpowiedzialnej za wrzody żołądka. Zwiększa wrażliwość receptorów dla insuliny na komórkach organizmu. Poprzez szereg mechanizmów wspiera profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz insulinooporności.

Czosnek - (działa bakteriobójczo i antywirusowo). Zawiera olejek eteryczny, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Czonsek jest również zasobny w witaminy: A i z grupy B oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Jest w nim również obecny potas, wapń, mangan, cynk i magnez. Dzięki tym składnikom, cynamon wpływa korzystnie na żołądek i apetyt. Herbatę z jego dodatkiem zaleca się jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty.

Papryka ostra, pieprz - poprawiają trawienie, nadają potrawom pikantny smak. Poprawiają odporność, a także ukrwienie błony śluzowej, co sprzyja lepszemu wchłanianiu substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin.

Kurkuma - uważana jest za tzw. Superfood. Najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina – fitozwiązek o właściwościach przeciwutleniających. Ma ona działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, chroni układ odpornościowy. Przyprawa zawiera też błonnik, olejki lotne oraz żywice. Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które biorą udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek. W kurkumie jest również dużo żelaza, które pomaga m. in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dzięki tym składnikom, kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, serce i mózg. Ponadto poprawia nastrój. Działa przeciwbakteryjnie, wyrównuje koloryt skóry i poprawia jej elastyczność. 

Curry - dzięki obecności szeregu przypraw (kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili) posiada szerokie spektrum działania na organizm. Stabilizuje i obniża ciśnienie krwi, poprawia profil lipidowy, poprawia trawienie oraz przeciwdziała chorobie Alzheimera.

Opisane przyprawy (oprócz cynamonu) niestety nie są polecane osobom borykającym się z problemami z układem pokarmowym, np. refluksem, wrzodami żoładka, czy stanem zapalnym błony śluzowej jelit. Ostróżność powinny zachować również osoby, które mają problem z cerą, czy kobiety karmiące piersią. Po za tym przyprawy nie powinny wyrządzić nam żadnych szkód. Oczywiście, jak we wszytskim warto zachować umiar. Przypraw nalezy używać według swoich preferencji i tolerancji na pikantny smak, a ta rośnie wraz ze stopniowym zwiększaniem ilości pikantych przypraw.

Twój komentarz




POKAŻ