magister Katarzyna Adamkowska
13 Sty

Makaron smażony po chińsku

Makaron smażony po chińsku to szybka propozycja na obiad lub kolację. Ja osobiście uwielbiam smaki azjatyckie. Jeśli nie próbowaliście, a jesteście ciekawi takich smaków to szczerze polecam :)

Porcja na dwie osoby:

makaron ramen / soba / lub makaron ryżowy wstążki - ok 100g suchego produktu

filet z kurczaka - 200g

przyprawa kuchni chińskiej 5 smaków - 1,5 łyżeczki

mąka ziemniaczana - łyżka - 15g

 

olej sezamowy - łyżka - 10g (sprawdzi się też olej rzepakowy)

czosnek - 2 ząbki

mieszanka mrożonych warzyw chińskich - około pół opakownia

sezam do podania

kiełki lub szczypiorek do podania

 

Warzywa rozmrozić. Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z przyprawą chińską i odsatwić na 15 minut. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przyprawionego kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną. Czosnek obrać i posiekać w plasterki lub w kostkę (w zależności od preferencji). Wysoką patelnię lub wok rozgrzać z dodatkiem oleju. Na gorący olej wrzucić kurczaka oraz czosnek i smażyć do zarumienienia kurczaka. Następnie dodać sos sojowy oraz warzywa. Całość smażyć ok 5 minut. Po tym czasie na patelnię dorzucić makaron, podsmażać około 3 minuty, aż połączy się z sosem. Makaron przełożyć na talerze, posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem lub kiełkami.

Smacznego!

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ