Porcja na dwie osoby:
makaron ramen / soba / lub makaron ryżowy wstążki - ok 100g suchego produktu
filet z kurczaka - 200g
przyprawa kuchni chińskiej 5 smaków - 1,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana - łyżka - 15g
olej sezamowy - łyżka - 10g (sprawdzi się też olej rzepakowy)
czosnek - 2 ząbki
mieszanka mrożonych warzyw chińskich - około pół opakownia
sezam do podania
kiełki lub szczypiorek do podania
Warzywa rozmrozić. Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z przyprawą chińską i odsatwić na 15 minut. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przyprawionego kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną. Czosnek obrać i posiekać w plasterki lub w kostkę (w zależności od preferencji). Wysoką patelnię lub wok rozgrzać z dodatkiem oleju. Na gorący olej wrzucić kurczaka oraz czosnek i smażyć do zarumienienia kurczaka. Następnie dodać sos sojowy oraz warzywa. Całość smażyć ok 5 minut. Po tym czasie na patelnię dorzucić makaron, podsmażać około 3 minuty, aż połączy się z sosem. Makaron przełożyć na talerze, posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem lub kiełkami.
Smacznego!
Twój komentarz