magister Katarzyna Adamkowska
29 Wrze

Sałatka z pieczoną dynią

Jesienią w kuchni króluje dynia. To pomarańczowe warzywo, zawiera mnóstwo beta-karotenu, dzięki któremu ma silne działanie przeciwzapalne, pomocne w ograniczaniu objawów przeziębiania i grypy. Dynia jest też dobrym źródłem cynku,  witaminy C, A i E. Jest niskolaoryczna (w 100g ma 33 kcal), a jednocześnie dostarcza nam błonnika. Można ją przyrządzić zarówno na słono jak i na słodko, a dodatkowym jej atutem jest to, że ma w sobie pestki, które również warto wykorzystać :) Dziś mam dla Was przepis na sałatkę w pieczoną dynią i serem pleśniowym. Uwaga, to nie są składniki na jedną porcję ;)

Dyniowa sałatka z serem pleśniowym

1 dynia hokkaido (około 2kg)
1 łyżeczka suszonego tymianku
100g orzechów włoskich
125g niebieskiego sera pleśniowego
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Dynię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i łyżką wyciągamy ze środka pestki. Następnie dynię kroimy w kostkę, nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :) Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość możemy sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do miski. Posypujemy całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ