magister Katarzyna Adamkowska
28 Wrze

Brokułowe klopiski z soczewicy

Obiad bez mięsa? A może zdrowy, sycący lunch box do pracy? Nie ma sprawy! Te klopsiki to naprawdę samo zdrowie :) Sprawdzą się zarówno na ciepło jak i na zimno. Mogą być podane z kaszą/ryżem i surówką lub osobno z samym sosem.

Składniki:
Brokuły 3 małe różyczki (60 g)
Cząber mielony 1 szczypta (0,2 g)
Kolendra mielona 1 szczypta (0,2 g)
Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka (5 g)
Pieprz czarny mielony 1 szczypta (0,2 g)
Płatki owsiane 4 łyżki (40 g)
Soczewica czerwona nasiona 1/4 szklanki (45 g)
Sól 1 szczypta (0,2 g)

Sos pomidorowy
Cebula 0.5 małej sztuki (25 g)
Czosnek 1 ząbek (5 g)
Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżeczka (5 g)
Przecier pomidorowy (passata) 0.5 szklanki (120 g)
Przyprawa oregano 1 szczypta (0,2 g)

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Brokuły ugotować w wodzie lub na parze. Soczewicę ugotować na sypko (do gotującej się wody wsypać soczewicę i gotować na małym ogniu około 10 minut). Ugotowane brokuły, soczewicę, olej oraz przyprawy wrzucić do jednej miski i zmiksować na gładką masę. Dodać płatki owsiane i odstawić na 15-20 minut aby wchłonęły nadmiar wody. Zwilżonymi dłońmi formować z masy kulki i układać na blasze. Klopsiki piec aż się zarumienią (15-20 minut). Gotowe klopsiki polać przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy oraz oregano. Całość podgrzewać przez około 5 minut, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

 

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ