magister Katarzyna Adamkowska
11 Wrze

Hummus z pietruszką

Natka pietruszki - jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Prawda jest taka, że jest to bardzo cenny dodatek do potraw. Zawiera duże ilości witaminy C, bo w 100 gramach jest w jej aż 175g kwasu askorbinowego. Zjedzona garść pietruszki pokrywa nasze dzienne potrzebowanie na tą witaminę. Po za tym pietruszka zawiera dobrze przyswajalne żelazo, magnez oraz witaminę A. Zdecydowanie można zwiększyć jej ilość w diecie w okresie jesiennym ponieważ wspomaga wzmacnianie odporności. Ale co zrobić jeśli nie przepdacie za jej smakiem? Warto starać się ją przemycić!

Składniki na hummus z pietrzuszką:

ciecierzyca namoczona przez noc i ugotowana lub konserwowa - u mnie 350g ciecierzycy

oliwa z oliwek 20g

pasta sezamowa Tahini lub prażone nasiona sezamu - 30g

sok z połowy cytryny

natka pietruszki - pęczek lub nawet dwa

czosnek - 3 ząbki

sól, pieprz do smaku

kumin rzymski - płaska łyżeczka

Pietruszkę umyj, osusz, obierz z liści. Czosnek obierz. Pietrszkę razem z czosnkiem posiekaj w malakserze. Dodaj ugotowaną lub konserwową ciecierzycę, wlej oliwę, dodaj pastę sezamową lub nasiona sezamu (wcześniej możesz je uprażyć na suchej patelni, żeby wydobyć z nich aromat), sok z cytryny i przyprawy. Zblenduj. Jesli hummus jest zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Ponownie zblenduj. Mój hummus nie jest do końca gładki, ponieważ ja wolę taką konsystencję, ale Ty oczywiście możesz zblendować go na zupełnie gładko :)

Jak widzicie na zdjęciu, ta zielona pasta świetnie komponuje się z czerwonymi warzywami :)

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ