Składniki na hummus z pietrzuszką:
ciecierzyca namoczona przez noc i ugotowana lub konserwowa - u mnie 350g ciecierzycy
oliwa z oliwek 20g
pasta sezamowa Tahini lub prażone nasiona sezamu - 30g
sok z połowy cytryny
natka pietruszki - pęczek lub nawet dwa
czosnek - 3 ząbki
sól, pieprz do smaku
kumin rzymski - płaska łyżeczka
Pietruszkę umyj, osusz, obierz z liści. Czosnek obierz. Pietrszkę razem z czosnkiem posiekaj w malakserze. Dodaj ugotowaną lub konserwową ciecierzycę, wlej oliwę, dodaj pastę sezamową lub nasiona sezamu (wcześniej możesz je uprażyć na suchej patelni, żeby wydobyć z nich aromat), sok z cytryny i przyprawy. Zblenduj. Jesli hummus jest zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Ponownie zblenduj. Mój hummus nie jest do końca gładki, ponieważ ja wolę taką konsystencję, ale Ty oczywiście możesz zblendować go na zupełnie gładko :)
Jak widzicie na zdjęciu, ta zielona pasta świetnie komponuje się z czerwonymi warzywami :)
Smacznego!
Twój komentarz