magister Katarzyna Adamkowska
28 Sier

Lekkie ciasto czekoladowo-waniliowe

Lato niestety się kończy, ale ja jeszcze zamknęłam je w moim weekendowym cieście :) Macie ochotę na coś słodkiego i lekkiego? Róbcie listę zakupów i koniecznie przygotujcie to ciasto.

Ciasto:

Mąka orkiszowa jasna - 100g

Ksylitol - 4 łyżki

jajka 6 sztuk

proszek do pieczenia - pół łyżeczki

kakao gorzkie 2 łyżki

Nadzienie twarogowe:

twaróg mielony w wiaderku 1kg

aromat waniliowy - kilka kropel lub cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii

ksylitol/ miód - 4 łyżki

żelatyna - 4 łyżki +100ml wody do rozpuszczenia

borówki -  tyle żeby zakryły całą blaszkę

 

Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj ksylitol i jeszcze chwilę ubijaj. Następnie dodaj żółtka, mąkę oraz kakao i wymieszaj delikatnie drewnianą szpatułką lub łyżką. Ciasto przelej do tortownicy lub blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. Po upływie czasu sprawdź ciasto patyczkiem, czy aby nie jest surowe w środku.

Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.

W wystudzonym cieście łyżką wydrąż środek, zostawiając dno i brzeg na grubość około 1-2 cm. To ciasto, które zostało wyjęte z blaszki pokrusz.

Twróg zmiksuj z aromatem waniliowym i słodzidłem (tutaj w zależności jak słodkie ciasta lubicie możecie dodać odobinę więcej słodzidła, u mnie 4 łyżki ksylitolu starczyły). Następnie rozpuść żelatynę w 100ml ciepłej wody i wlej do masy twarogowej, wymieszaj.

Na spód ciasta wysyp umyte i osuszone borówki. Na owoce wyłóż masę serową, równomiernie rozprowadź. Calość posyp pokruszonym wczesniej ciastem. Wstaw do lodówki na około 2h do stężenia masy.

Smacznego :)

 

 

Twój komentarz




POKAŻ