Ciasto:
Mąka orkiszowa jasna - 100g
Ksylitol - 4 łyżki
jajka 6 sztuk
proszek do pieczenia - pół łyżeczki
kakao gorzkie 2 łyżki
Nadzienie twarogowe:
twaróg mielony w wiaderku 1kg
aromat waniliowy - kilka kropel lub cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii
ksylitol/ miód - 4 łyżki
żelatyna - 4 łyżki +100ml wody do rozpuszczenia
borówki - tyle żeby zakryły całą blaszkę
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodaj ksylitol i jeszcze chwilę ubijaj. Następnie dodaj żółtka, mąkę oraz kakao i wymieszaj delikatnie drewnianą szpatułką lub łyżką. Ciasto przelej do tortownicy lub blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. Po upływie czasu sprawdź ciasto patyczkiem, czy aby nie jest surowe w środku.
Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
W wystudzonym cieście łyżką wydrąż środek, zostawiając dno i brzeg na grubość około 1-2 cm. To ciasto, które zostało wyjęte z blaszki pokrusz.
Twróg zmiksuj z aromatem waniliowym i słodzidłem (tutaj w zależności jak słodkie ciasta lubicie możecie dodać odobinę więcej słodzidła, u mnie 4 łyżki ksylitolu starczyły). Następnie rozpuść żelatynę w 100ml ciepłej wody i wlej do masy twarogowej, wymieszaj.
Na spód ciasta wysyp umyte i osuszone borówki. Na owoce wyłóż masę serową, równomiernie rozprowadź. Calość posyp pokruszonym wczesniej ciastem. Wstaw do lodówki na około 2h do stężenia masy.
Smacznego :)
Twój komentarz