Kto z nas nie lubi naleśników? Pasują zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnej. Można w nie zapakować dosłownie wszystko, czego dusza zapragnie. Warto eksperymentować nie tylko z farszem, ale i z samym ciastem naleśnikowym.
Mam dziś dla Was propozcyję na przemycenie odrobiny warzyw do naleśników podanych na słodko. Mimo, że nadzienie w moim przypadku jest tradycyjne (twarożek), to same naleśniki zachęcają do jedzenia zarówno najmłodszych jak i starszych smakoszy. Ponad to myślę, że tak przygotowane naleśniki mogą sprawdzić się nawet na przyjęciu urodzinowym Waszych pociech :)
Żeby przygotować kolorowe nalesniki potrzebujesz:
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej (wersja z tą mąką bedzie bardziej sycąca ze względu na większą ilość błonnika)
2 szklanki mąki orkiszowej
szklanka wody gazowanej
szklanka mleka
Do zabarwienia naleśników użyłam
różowe - 2 łyżki startego buraka
zielone - 2 łyżki zblenowanego szpinaku
Wszystkie składniki na ciasto połącz w misce i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj buraka, do drugiej zblendowany szpinak. Ponownie zmiksuj.
Naleśniki smaż na patelni wysmarowanej olejem (pamiętaj, że z tym nie warto przesadzać) lub na specjalnej patelni do naleśników.
Moje nadzienie w naleśnikach:
twaróg chudy
jogurt naturalny
średni banan
ksylitol (u mnie 3 łyżeczki)
Wszystkie składniki razem blendujemy.
Kolorowe naleśniki można napełnić również musem owocowym czy niskosłodzonym dżemem - tak jak lubisz.
Życzę smacznego! ;)
Twój komentarz