magister Katarzyna Adamkowska
25 Czerw

Omlet z botwiną i serem feta

To będzie chyba moje ulubione weekendowe śniadanie, tak długo, jak tylko dostępna będzie świeża botwinka!

Omlet palce lizać! Musicie spróbować :)

Do przygotowania omleta będziecie potrebować:

jaja (u mnie dwa)

garść liści botwinki

ser feta - u mnie plaster

pestki dyni - łyżeczka

szczypior - łyżka

masło - odrobina do smażenia

Jaja wbij do mieseczki i ubijaj widelcem, tak aby wpuścić jak najwięcej powietrza. Jajka dopraw według uznania solą i pieprzemz ale nie przesadzaj, bo feta jest dosyć słona. Na patelni (moja patelnia ma średnicę 16cm) rogrzej masło i wylej masę jajeczną. Smaż na wolnym ogniu. W czasie gdy omlet się smaży Ty posiekaj umyte i osuszone liście botwiny razem z fetą na desce. Powstanie coś w rodzaju "sałatki". Listki botwinki będą wysamrowane w serze. Możesz na poczatku posiekać każdy skąłdnik osobno i później połączyć je w miseczce. Do botwinkowej sałatki dodałam również pestki słonecznika. Omlet możesz przewrócić na drugą  stronę. Ja lubię jak wierzchnia warstwa jest delikatnie pynna więc go nie przewracam. Ściągnij omleta na talerz, wyłóż sałatkę i złóź na pół. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Omleta podawaj z ulubionymi warzywami i pieczywem.

Gwaratnuję, że Twoje kubki smakowe oszaleją tak samo jak moje!

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ