magister Katarzyna Adamkowska
25 Czerw

Grillowane kotleciki z indka z cukinią

Lato rządzi się swoimi prawami, a słoneczne dni sprawiają, że nasze posiłki są zdecydowanie lżejsze, dlatego dziś mam dla Was propozycję na proste kotleciki z grilla z dodatkiem cukinii.

Składniki:

mięso mielone z fileta z indyka - 500g

cebula - mała sztuka + łyżeczka oliwy do smażenia

jajo - 1 stuka

cukinia - mała sztuka

sól, pieprz - wedlug uznania

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj odrobinę soli i przełóż na sito, odstaw na 5-10 minut, żeby cukinia puściła wodę. W tym czasie obierz i posiekaj cebulkę, podsmaż na oliwie, żeby się zeszkliła i odstaw do ostudenia.  Mięso przełóż do miski, dodaj jajo, podsmażoną cebulkę i przyprawy. Odciśniętą cukinię dodaj do mięsa i wszystko wymieszaj. Z masy formuj delikatnie spłaszczne kotleciki, smaż na grillu około 5 minut z każdej strony.

Ja użyłam grilla elektrycznego, ale myślę, że sprawdzą się też na grillu tradycyjnym, tylko pamiętajcie o zabezpieczeniu rusztu.

W mojej wersji kotleciki podałam z ryżem basmati oraz surówką z sałaty, ogórka, rzodkiewek, szczypiorku i jogurtu naturalnego.

Ty podaj je jak tylko chcesz :) Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ