Składniki:
mięso mielone z fileta z indyka - 500g
cebula - mała sztuka + łyżeczka oliwy do smażenia
jajo - 1 stuka
cukinia - mała sztuka
sól, pieprz - wedlug uznania
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj odrobinę soli i przełóż na sito, odstaw na 5-10 minut, żeby cukinia puściła wodę. W tym czasie obierz i posiekaj cebulkę, podsmaż na oliwie, żeby się zeszkliła i odstaw do ostudenia. Mięso przełóż do miski, dodaj jajo, podsmażoną cebulkę i przyprawy. Odciśniętą cukinię dodaj do mięsa i wszystko wymieszaj. Z masy formuj delikatnie spłaszczne kotleciki, smaż na grillu około 5 minut z każdej strony.
Ja użyłam grilla elektrycznego, ale myślę, że sprawdzą się też na grillu tradycyjnym, tylko pamiętajcie o zabezpieczeniu rusztu.
W mojej wersji kotleciki podałam z ryżem basmati oraz surówką z sałaty, ogórka, rzodkiewek, szczypiorku i jogurtu naturalnego.
Ty podaj je jak tylko chcesz :) Smacznego!
Twój komentarz