Do wykonania pasty będzie nam potrebny gotowany bób. Możesz ugotować go w wodzie lub na parze. Ja umyty bób umieściłam w garnku i zalałam wodą (dwukrotną objętością ziaren bobu). Gdy woda zaczęła się gotować, dosypałam szczyptę soli i gotowałam pod przykryciem na średnim ogniu około 15–20 minut.
Na porcję pasty dla dwóch osób użyłam:
200g bobu
2 jaja ugotowane na twardo
czosnek - ząbek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny - łyżeczka
szczypiorek - tyle ile lubisz :)
Ugotowany bób obierz ze skórki, jajka i czonek posiekaj. Składniki wrzuć do miski, dodaj oliwę oraz kilka kropel soku z cytryny i wszystko zblenduj. Gdy pasta jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody lub dodatkową łyżkę oliwy. Gdy uzyskasz gładką konsystencję dodaj przyprawy i posiekany koperek. Całość wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
Smacznego :)
Twój komentarz