magister Katarzyna Adamkowska
24 Czerw

Zielona pasta jajeczna z bobem

Jestem miłosnikiem wszelakich past na kanapki, a skoro mamy sezon na bób to trzeba to wykorzystać!

Do wykonania pasty będzie nam potrebny gotowany bób. Możesz ugotować go w wodzie lub na parze. Ja umyty bób umieściłam w garnku i zalałam wodą (dwukrotną objętością ziaren bobu). Gdy woda zaczęła się gotować, dosypałam szczyptę soli i gotowałam pod przykryciem na średnim ogniu około 15–20 minut.

Na porcję pasty dla dwóch osób użyłam:

200g bobu

2 jaja ugotowane na twardo

czosnek - ząbek

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

sok z cytryny - łyżeczka

szczypiorek - tyle ile lubisz :)

 

Ugotowany bób obierz ze skórki, jajka i czonek posiekaj. Składniki wrzuć do miski, dodaj oliwę oraz kilka kropel soku z cytryny i wszystko zblenduj. Gdy pasta jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody lub dodatkową łyżkę oliwy. Gdy uzyskasz gładką konsystencję dodaj przyprawy i posiekany koperek. Całość wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw.

Smacznego :)

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ