magister Katarzyna Adamkowska
22 Maj

Prosty, ale nie banalny omlet z szynką szwarcwaldzką

Weekend to czas kiedy rano mamy znacznie więcej czasu niż w dni powszednie i możemy poszaleć w kuchni, dlatego mam dla Was przepis na omlet z szynką szwarcwaldzką i serem feta.

Omlet jest prosty w przygotowaniu. Ja używam małej patelni o średnicy 16cm, dzięki temu omlet smażony na małej mocy palnika pod przykryciem rośnie i staje się puszysty (bez obaw na większej patelni też powinien wyjść).  Do tego dorzucam świeże warzywa i śniadanie jak z restauracji gotowe :)

Potrzebujesz:

jajka - u mnie dwie sztuki

masło - łyżeczka

szynka szwardzwaldzka - plaster

ser feta - plaster ok. 20g

pomidorki i bazylia do jadalnej dekoracji

chleb - w zależności od preferencji

 

Jaja wbijam do miseczki i mieszam widelem aż zaczną tworzyć się bąbelki powietrz - im lepiej "napowietrzone" jajka tym omlet bardziej nam urośnie. Można też dodać teraz do jaj sól i pieprz, ale uwaga! Zarówno szynka jak i ser feta są słone, więc ja postawiłam tylko na pieprz i to w zupełności wystarczy moim kubkom smakowym. Na patelni rozpuszczam masło. Wrzucam posiekaną szynkę i dosłownie chwilę smażę. Na szynkę wlewam roztrzepane jaja. Następnie zmniejszam moc palnika i przykrywam patelnię. Omlet można przekrecić, jeśli lubicie mocniej ścięte jaja. Ja zostawiam go na minimalnej mocy palnika, bez przewracania,  aż wystarczająco się zetnie. Pod koniec dorzucam ser feta i pomidorki. Jeszcze na chwilę przykrywam, żeby ser trochę się rozpuścił. W tym czasie podpiekam chleb w tosterze na grzankę. Jeśli nie masz tostera, równie dobrze można to zrobić na suchej pateni podpiekając chleb z obu stron. Gotowy omlet przekładam na talerz i dekoruję bazylią i dodatkowymi pomidorkami :)

Smacznego!!

 

 

Twój komentarz




POKAŻ