magister Katarzyna Adamkowska
20 Kwie

Owsiana szarlotka

Zanim na dobre zacznie się sezona na owoce jagodowe chętnie korzystam z tego co mam w domu przez cały rok, czyli z jabłek. Jestem ich wielką fanką więc u mnie sprawdzają się zarówno jedzone na surowo jak i jako dodatek do wszelkich owsianek, deserów czy ciast :)

Swoją drogą, czy wiecie, że jabłka działają podobnie jak probiotyki? Ich jedzenie wspomaga pracę naszej flory bakteryjnej i przyczynia się do zwiększenia ilości dobrych bakterii w naszych jelitach. Jeśli więc do tej pory uznawałaś/unawałeś je za nudny owoc to polecam zmienić opinię na ich temat i spróbować wdrożyć je do swojej diety :)

Samo wykonanie owsianej szarlotki jest bardzo proste i dosyć szybkie. Ciasto jest naprawdę sycące więc nie tylko zaspokoi naszą ochotę na słodkie, ale jego kawałek może spokojnie zastąpić drugie śniadanie czy podwieczorek :) Jesli tylko macie składniki w domu to zachęcam do wypróbowania.

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki owsianej lub płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 2 łyżki otrąb pszennych (można pominąć lub użyć innych otrąb)
  • 60g oleju kokosowego (można też użyć zimnego masła)
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub aromat waniliowy

Do tego:

  • 4-5 jabłek (można użyć więcej)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki ksylitolu

 

Polewa:

  • 3 łyżeczki oleju kokosowego (może być masło)
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżeczki  kakao
  • 4 łyżki mleka
  • opcjonalnie płatki migdałów do dekoracji

 

Mąkę i otręby wsypać do miski. Dodać jajko, cynamon, ksylitol, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika, tak żeby się rozpuścił, ale nie był gorący. Olej wlać do pozostałych składików i zagnieść ciasto. Z powstałej masy uformować kulkę i wstawić do lodówki. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę jabłka. Wrzucić do rondelka, podgrzewając dodać cynamon i ksylitol (jeśli macie słodkie jabłka można ksylitol pominąć). Jablka dusić około 10 minut aż delikatnie zmiękną. Z lodówki wyjąć kulkę ciasta. Podzielić ją na dwie części u mnie 2/3 i 1/3 wielkości całej kulki. Większą część sciaramy na tarce na dno tortownicy. Ciasto jest dosyć kruche, więc można na koniec delikatnie ugnieść ciasto. Potem wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć mniejszą część kulki ciasta - to utworzy nam kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemu 30 minut.

Pod koniec pieczenia można zacząć robić polewę. Olej kokosowy rozpuszczamy w małym garnuszku, dodajemy ksylitol, kakao i mleko. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę mleka.

Gotową polewą polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałów. Gotowe :)

Smacznego!

 

 

1 komentarz

Patrycja  -  20 kwietnia, 2020 o godz. 13:20 odpowiedz

Dziekuje za przepis! Musze zaopatrzyć się w otręby i będziemy piec !

Twój komentarz




POKAŻ