magister Katarzyna Adamkowska
30 Marz

Zupa krem z pomidorów - szybko i smacznie

W marcu jak w garncu... W sobotę piękna, słoneczna pogoda i wiosenne temperatury, a dziś za oknem pruszy śnieg. Nie pozostaje mi nic innego jak ogrzać się dzisia, nie promieniami słońca, a pysznym i prostym kremem z pomidorów.

Mam nadzieję, że robiąć zapasy żywności pamiętaliście o pomidorach w puszce, bo można z nich wyczarówać naprawdę cuda w kuchni. Mogą być dodatkiem do różnych sosów, dań z makaronu czy ryżu, ale mogą też być głównym składnikiem! Dziś przchodzę do Was z prostym kremem z pomidrów. Pomysł na szybki, a zarazem pyszny obiad, drugie śniadanie czy kolację :)

Potrzebujecie:

2 puszki pomidorów

1 cebula średniej wielkości

2 ząbki czosnku

łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka masła

pieprz, sól, bayzlia świeża lub suszona

+ ja dodaję startą na tarce mozzarellę około jedną łyżkę na miseczkę

 

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. W rondelku lub garnku o grubszym dnie należy rozgrzać oliwę z olwiek. Wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć. Wrzucić pomidry z puszki (jeśli są w całości wcześniej należy je pokroić). Dodać masło i odrobinę wody. Całość doprawić solą i pieprzem. Gotować około 10 minut. Następnie zupę zblendować za pomocą blendera. Do miseczki wsypać łyżkę tartego sera mozzarella, zalać ciepłym kremem. Udekorować listkami świeżej bazylii i voilà. Prawda, że szybko?

SMACZNEGO :)

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ