Mam nadzieję, że robiąć zapasy żywności pamiętaliście o pomidorach w puszce, bo można z nich wyczarówać naprawdę cuda w kuchni. Mogą być dodatkiem do różnych sosów, dań z makaronu czy ryżu, ale mogą też być głównym składnikiem! Dziś przchodzę do Was z prostym kremem z pomidrów. Pomysł na szybki, a zarazem pyszny obiad, drugie śniadanie czy kolację :)
Potrzebujecie:
2 puszki pomidorów
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka masła
pieprz, sól, bayzlia świeża lub suszona
+ ja dodaję startą na tarce mozzarellę około jedną łyżkę na miseczkę
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. W rondelku lub garnku o grubszym dnie należy rozgrzać oliwę z olwiek. Wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć. Wrzucić pomidry z puszki (jeśli są w całości wcześniej należy je pokroić). Dodać masło i odrobinę wody. Całość doprawić solą i pieprzem. Gotować około 10 minut. Następnie zupę zblendować za pomocą blendera. Do miseczki wsypać łyżkę tartego sera mozzarella, zalać ciepłym kremem. Udekorować listkami świeżej bazylii i voilà. Prawda, że szybko?
SMACZNEGO :)
Twój komentarz