Wersja mojego deseru jest wykonana z pełnowartościowych produktów i delikatnie odchudzona. Potrzebujecie jedynie:
mąka pszenna pełnoziarnista 30g - 3 płaskie łyżki
kakao 20g - 2 płaskie łyżki
ksylitol - 5 łyżeczek (można zastapić innym słodzidłem)
szczypta soli
mleko 1,5% tłuszczu 60 - 6 łyżek
masło 20g
maliny i płatki migdałów do dekoracji
Masło rozpuść. Przelej do miseczki, dodaj mleko, ksylitol, szczyptę soli, mąkę oraz kakao. Wymieszaj widelcem do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć gęste. Ciasto przełożyć do kubka lub tak jak w moim przypadku do ładnego słoiczka, wyrównać.
Włożyć do mikrofali i piec na dwie tury, przez około 2 minuty (u mnie mikrofala miała ustawioną moc 800W). Ja za pierwszym razem ciasto włożyłam na 1 minutę. ale po wyjęciu uznałam, żeby przyda się mu jeszcze kolejna minuta :) Więc bądźcie czujni, żeby nie wyjąć surowego ciasta.
Gotowe ciasto udekorowałam płatkami migdałów i malinami. Dzięki temu ze było w słoiczku mogłam je zakręcić i zabrać ze sobą :)
Twój komentarz