magister Katarzyna Adamkowska
07 Gru

Piernikowe ciasto z fasoli

Moja kolejna świąteczna propozycja to piernikowe ciasto z fasoli. Bez grama mąki i dodanego cukru. Niektórym dobrze znane jako brownie z fasoli, ale po pewnych małych modyfikacjach zdecydowanie bardziej pasuje mi do zimowego klimatu :) Ja na pewno powtórzę tę propozycję na Święta :)

Składniki

czerwona fasola z puszki - 2 puszki

banan - 3 średnie sztuki (najlepiej już taki z czarnymi plamkami na skórce)

daktyle suszone - 100g

jajko - 3 sztuki

kakao - 3 łyzki

przyprawa do piernika - 4 łyżeczki

olej kokosowy lub rzepakowy - 3 łyżki

proszek do pieczenia - płaska łyżeczka

orzechy włoskie i suszona żurawina - według uznania

Polewa - gorzka czekolada + łyżka oleju kokosowego

Posypka - płatki migdałów + cynamon

Daktyle włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić na około 15-20 minut, żeby daktyle zmiękły. Fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać,  przełożyć do miski. Do fasoli dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany. Wsypać kakao, przyprawę do piernika, proszek do piecznia, wlać olej i dorzucić miękkie daktyle. Zblednować na gładką masę. Do masy dodać posiekane orzechy włoskie i suszoną żurawinę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki i wstwić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec na opcji góra-dół przez około 45-50 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić.

Polewa: Połamaną czekolądę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej, na niewielkiej mocy palnika. Rozpusczoną czekoladą polać ciasto. Wierzch udekorować płątkami migdałów i dodatkowo oprószyć cynamone. Gotowe :)

 

Twój komentarz




POKAŻ