Składniki
czerwona fasola z puszki - 2 puszki
banan - 3 średnie sztuki (najlepiej już taki z czarnymi plamkami na skórce)
daktyle suszone - 100g
jajko - 3 sztuki
kakao - 3 łyzki
przyprawa do piernika - 4 łyżeczki
olej kokosowy lub rzepakowy - 3 łyżki
proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
orzechy włoskie i suszona żurawina - według uznania
Polewa - gorzka czekolada + łyżka oleju kokosowego
Posypka - płatki migdałów + cynamon
Daktyle włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić na około 15-20 minut, żeby daktyle zmiękły. Fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać, przełożyć do miski. Do fasoli dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany. Wsypać kakao, przyprawę do piernika, proszek do piecznia, wlać olej i dorzucić miękkie daktyle. Zblednować na gładką masę. Do masy dodać posiekane orzechy włoskie i suszoną żurawinę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki i wstwić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec na opcji góra-dół przez około 45-50 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić.
Polewa: Połamaną czekolądę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej, na niewielkiej mocy palnika. Rozpusczoną czekoladą polać ciasto. Wierzch udekorować płątkami migdałów i dodatkowo oprószyć cynamone. Gotowe :)
Twój komentarz