magister Katarzyna Adamkowska
09 List

Batoniki orzechowe

Dla tych którzy lubią przekąski na słodko, mam dziś przepis na orzechowe batoniki. Najmłodsi na pewno też je pokochają! Koniecznie wyprubójcie :)

płatki owsiane 100g

masło orzechowe- najlepiej płynne 60g

miód płynny 30g

orzeszki ziemne 30g

nasiona chia/ nasiona lnu 20g

gorzka czekolada- 4 kostki (20g)

mleko, kilka łyżek

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka łączymy, tak, aby stanowiły jednolitą masę. Można wyrobić ręką lub w malakserze na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Na podłużną foremkę (keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę i dokładnie ugniatamy. Pieczemy 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu kroimy na porcje- mi wyszło 8 szt i dekorujemy czekoladą roztopioną w łaźni wodnej z odrobiną mleka. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ