Pół dyni hokkaido
pierś z kurczaka - można zastąpić ciecierzycą
oliwa z oliwek
czosnek - 3 ząbki
cebula - pół małej sztuki
mleko kokosowe - puszka
szpinak liście (opcjonalnie)
przyprawy: curry, kurkuma, papryka słodka, chilli, sól, pieprz
ryż basmati
Dynię umyj i pokój w niewielką kostkę. Na głęboką patelnię wrzuć dynię, zalej niewielką ilością wody i duś aż dynia delikatnie zmięknię. Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawami. Dynię po około 10 minutach możesz zdjąć z patelni i przełożyć do miski. Na tą samą patelnię wlej ok 1 łyżkę oliwy z olwiek. Wrzuć obrany i pokojony w palsterki czosnek oraz posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Podsmaż. Dodaj kurczaka i smaż aż mięso się zetnie. Na patelnię wrzuć ponownie dynię, dodaj orobinę wody i duś jeszcze ok 10 minut. Na patelnię dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj żeby składniki się połączyły. Sos zagotuj. Wrzuć liście szpinaku. Duś curry na małej mocy palnika około 15 minut co jakiś czas mieszająć. Ten etap oczywiście możesz pominąć, ale dzięk temu sos będze stawał się bardziej gęsty i kremowy. Ja do swojego curry dodaję jeszcze kilka łyżek ciecierzycy, dla przełamania smaku. Możecie też calkowicie kurczaka zastąpić ciecierzycą, w takim wydaniu curry również jest pyszne.
Curry podawaj z ryżem, smacznego :)
Twój komentarz