Ciasto marchewkowe (przepis na 5 porcji)
500 g marchewki,
100 g płatków owsianych lub mąki owsianej,
5 jaj,
20 g miodu,
50 g orzechów,
30 g rodzynek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli, sok z cytryny
Marchew obrać i zatrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zblendować na mąkę lub użyć mąki owsianej. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec o 160°C około 60 minut.
Kontakt:
- 662 769 178
mgr Katarzyna Adamkowska
OPINIA PACJENTA: Podjęliśmy decyzję, że zgłaszamy się do dietetyka zaraz po świętach Bożego Narodzenia. Jesteśmy na diecie od Pani Katarzyny już prawie 3 miesiące i jest naprawdę dobrze. Wyniki badań się poprawiły (zwłaszcza u Piotra, bo to był nasz główny powód zmiany jakości żywienia ...
Twój komentarz