Jak witamina A przyczynia się do wzmacniania odporności?
- bierze udział w ogólnym rozwoju układu odpornościowego,
- odgrywa rolę regulacyjną w odpowiedzi immunologicznej,
- odgrywa rolę regulacyjną w procesach odpornościowych,
- wykazuje działanie terapeutyczne w leczeniu różnych chorób zakaźnych,
- jej niedobory mogą mieć wpływ na częstotliwość chorób zakaźnych przenoszonymi przez układ oddechowy i pokarmowy u dzieci,
- występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin A,
- może wykazywać działanie terapeutyczne w chorobach przenoszonych przez układ oddechowy, takich jak zapalenie płuc i odra lub w zakaźnych chorobach układu pokarmowego u dzieci,
- może wzmocnić funkcje odpornościowe organizmu i zapewnić lepszą obronę przed wieloma chorobami zakaźnymi.
Jakie dawki witaminy są rekomendowane?
Specjaliści z Instytutu Żywienia i Żywności zalecają, żeby dzienna dawka witaminy A nie przekraczała:
- u dzieci (1-3 l.) – 400 µg
- u dzieci (4-6 l.) – 450 µg
- u dzieci (7-9 l.) – 500 µg
- u dzieci (10-12 l.) – 600 µg;
- u dzieci (13-18 l.) – 600 µg – 900 µg
- u mężczyźni – 900 µg
- u kobiety – 700 µg
- u ciężarne – 770 µg
- u matki karmiące piersią -1300 µg
Witamina Anależy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (podobnie jak E, D i K) i magazynowana jest w tkance tłuszczowej oraz wątrobie. Warto produty w nią pogate łączyć z tłuszami, np. do surówki z tartej marchwi dodaj łyżeczkę oliwy lub oleju lnianego.
Jakie są najlepsze źródła witaminy A?
- wątróbka wołowa,
- bataty,
- szpinak,
- dynia,
- marchew,
- śledź,
- papryka,
- mango.
Bibliografia:
Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018;7(9):258. Published 2018
Twój komentarz