magister Katarzyna Adamkowska
09 Paź

Korzenna owsianka z karmelizowaną gruszką z okazji Światowego Dnia Owsianki :)

10 października to Światowy Dzień Owsianki! Czy wiecie, że to pomysł szkockiej organizacji charytatywnej Mary’s Meals, która pomaga najbiedniejszych dzieciom i sierotom? W wielu krajach z tej okazji odbywają się imprezy tematyczne, np. mistrzostwa w przyrządzaniu z owsianki :)

 

Myslę, że to święto jest okazją, by spróbować owsianki w nowej dla siebie odsłonie lub jeśli jeszcze nie jesteście jej miłośnikami - do zrobienia kolejnego podejścia :)

Moja jesienna propozycja owsianki na dziś jest z karmelizowaną gruszką, PYCHOTKA :)

 

Płatki owsiane 5 łyżek (50 g)

Mleko krowie/sojowe 1 szklanka (250 g)

Gruszka średnia sztuka (120g)

Imbir mielony

Cynamon szczypta (1g)

Miód łyżeczka (12g)

Orzechy laskowe 5 sztuk (10 g)

Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)

 

Płatki przygotować zalewając ciepłym mlekiem, przełożyć do miseczki. Gruszkę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną wody. Dodać imbir, cynamon, miód i dusić około 5 minut aż gruszka zmięknie. Owsiankę polać gruszką karmelizowaną i posypać posiekanymi orzechami.

 

 

Smacznego Dnia Owsianki! :)

Twój komentarz




POKAŻ