magister Katarzyna Adamkowska
26 Paź

Danie ekspres

Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, oczywiście pod warunkiem, że ma się wszystkie składniki w domu :)

 

Czego potrzebujemy?

makaron

ser sałatkowy typu feta (na porcję grubszy plaster)

oliwa z oliwek (około łyżeczka)

szpinak świeży (tyle ile lubisz)

czosnek

pomidorki koktajlowe

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie obieramy i siekamy czosnek (u mnie na jedną porcję jeden ząbek). Rozgrzewamy niewielką ilośc oliwy na patelni i podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy posiekane lub porwane liście szpinaku (można dać też w całkości) i dusimy aż szpinak zmięknie. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy pokruszony lub pokrojony w kosteczkę ser sałatkowy typu feta (celowo daje ten ser ponieważ na patelni delikatniee się rozpuści i utworzy kremowy sos). Makaron doprawić pieprzem, ewentualnie delikatnie solą, ale uwaga, ser sam w sobie jest już słony. Makaron przekłądamy na talerz i dodajemy pomidorki przekorjone na pół. Gotowe :)

 

Twój komentarz




POKAŻ