Czego potrzebujemy?
makaron
ser sałatkowy typu feta (na porcję grubszy plaster)
oliwa z oliwek (około łyżeczka)
szpinak świeży (tyle ile lubisz)
czosnek
pomidorki koktajlowe
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie obieramy i siekamy czosnek (u mnie na jedną porcję jeden ząbek). Rozgrzewamy niewielką ilośc oliwy na patelni i podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy posiekane lub porwane liście szpinaku (można dać też w całkości) i dusimy aż szpinak zmięknie. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy pokruszony lub pokrojony w kosteczkę ser sałatkowy typu feta (celowo daje ten ser ponieważ na patelni delikatniee się rozpuści i utworzy kremowy sos). Makaron doprawić pieprzem, ewentualnie delikatnie solą, ale uwaga, ser sam w sobie jest już słony. Makaron przekłądamy na talerz i dodajemy pomidorki przekorjone na pół. Gotowe :)
Twój komentarz