magister Katarzyna Adamkowska
22 Paź

Witamina C na straży odporności

Witamina C, czyli inaczej kwas L-askorbinowy, który ma wiele dobroczynnych właściwości na nasz organizm. Gdy dopada nas przeziębienie, większość z nas po nią sięga. I nic dziwnego, bo jej właściwości w walce z infekcjami i podnoszeniu odporności są nieocenione. Dostarczenie odpowiedniej jej dawki z dietą nie jest trudne, ale warto wiedzieć po jakie produkty sięgać.

Warto dbać każdego dnia o odpowiednie spożycie witaminy C ponieważ niewystarczające jej ilości mogą doprowadzić do osłabienia odporności i zwiększania podatności organizmu na infekcje. Z kolei pojawiające się infekcje jeszcze bardziej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C. Dlatego bardzo ważne jest, aby w okresie przeziębienia szczególnie zadbać o dietę i sięgać po produkty, które są jej najlepszym źródłem:

  • acerola,
  • owoce dzikiej róży,
  • kiwi,
  • cytrusy,
  • owoce jagodowe,
  • papaja,
  • ananas,
  • brokuły,
  • papryka,
  • szpinak,
  • dynia.


Profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień, dlatego spokojnie dostarczysz te ilości z dietą (np. około 200g papryki czerwonej = 288mg witaminy C). Sytuacja ma się nieco inaczej, gdy nasza odporność jest już obniżona i dopada nas przeziębienie. Wtedy rekomenduje się podawanie profilaktycznie ok 1000 mg-2000mg witaminy C dziennie (tu z pomocą mogą przyjść suplementy w postaci tabletek czy kwas askorbinowy rozpuszczany w wodzie).


Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

Twój komentarz




POKAŻ