Warto dbać każdego dnia o odpowiednie spożycie witaminy C ponieważ niewystarczające jej ilości mogą doprowadzić do osłabienia odporności i zwiększania podatności organizmu na infekcje. Z kolei pojawiające się infekcje jeszcze bardziej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C. Dlatego bardzo ważne jest, aby w okresie przeziębienia szczególnie zadbać o dietę i sięgać po produkty, które są jej najlepszym źródłem:
- acerola,
- owoce dzikiej róży,
- kiwi,
- cytrusy,
- owoce jagodowe,
- papaja,
- ananas,
- brokuły,
- papryka,
- szpinak,
- dynia.
Profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień, dlatego spokojnie dostarczysz te ilości z dietą (np. około 200g papryki czerwonej = 288mg witaminy C). Sytuacja ma się nieco inaczej, gdy nasza odporność jest już obniżona i dopada nas przeziębienie. Wtedy rekomenduje się podawanie profilaktycznie ok 1000 mg-2000mg witaminy C dziennie (tu z pomocą mogą przyjść suplementy w postaci tabletek czy kwas askorbinowy rozpuszczany w wodzie).
Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
Twój komentarz