magister Katarzyna Adamkowska
16 Paź

Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej papryki

Jesienią, przy ponurej pogodzie trzeba się zdecydowanie ogrzać. Najlepszym sposobem jest na to lekko pikantna zupa krem z pieczonej papryki z pulpecikami z indyka. Koniecznie wypróbujcie :)

 

Składniki:

Włoszczyzna na bulion

Cebula – mała sztuka

4-5 sporych papryk czerwonych

Oliwa z oliwek

Czosnek 4 ząbki

Mięso mielone z indyka – 400g

Jajko - sztuka

Ziemniaki – 3-4 średnie sztuki (w zależności jak gęste zupy krem lubicie)

Serek śmietankowy lub paprykowy ( ja użyłam serka z Lidla CREFEE z papryką i papryczką chilli)

Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny w kulkach, papryka słodka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz

 

Włoszczyznę umyj, obierz i włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj bulion aż warzywa zmiękną.

 W tym czasie na blaszce z papierem do pieczenia ułóż umyte, osuszone i oczyszczone z pestek papryki. Najlepiej każdą paprykę pokrój na 4 części.  Papryki skrop oliwą. Obok ułóż ząbki czosnki z łupinach. Papryki wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz z funkcją góra-dół przez około 25-30 minut. W połowie czasu możesz papryki obrócić. Skórka papryki powinna mieć czarne plamy oznaczające że się przypieka. Papryki wyjmij o odstaw do ostudzenia. 

Mięso mielone wymieszaj z przyprawami i jajkiem. Uformuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i ugotuj w osobnym garnuszku (gotowanie trwa ok 15-20 minut). Potem pulpeciki wyjmij na talerz.

Gdy papryki przestygną zdejmij z nich skórkę, obierz również czosnek. Bulion warzywny dopraw solą i pieprzem i wyjmij z niego przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liście laurowe). Papryki możesz pokroić na mniejsze kawałki i razem z czosnkiem wrzucić do garnka z bulionem. Dodaj również obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki (to przyspieszy ich gotowanie). Teraz obierz i pokrój cebulkę, podsmaż ją delikatnie na niewielkiej ilości oliwy. Podsmażoną cebulkę dodaj do zupy. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zupę odstaw do delikatnego ostudzenia. Zblenduj zawartość garnka na zupę krem i dodaj serek (u mnie było to pół pudełeczka). Dopraw zupę papryką wędzoną, papryką ostrą (tutaj tak jak pikantnie lubisz), solą i pieprzem. Zupa gotowa :) Podawaj ją z ugotowanymi pulpecikami.

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ