magister Katarzyna Adamkowska
14 Paź

Europejski Dzień Walki z Rakiem Piersi

Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet na świecie (25%) i najczęstszą przyczyną zgonu (14%), a chore na raka piersi stanowią 36% ogółu kobiet żyjących z nowotworami. Szacunkowo, co roku, raka piersi rozpoznaje się u blisko 1,7 miliona kobiet, a ponad 500 tysięcy z tych przypadków umiera. W Polsce każdego roku chorobę nowotworową diagnozuje się u 130 000 osób, w tymraka piersi u 10 000 kobiet.

15 października - obchodzimy Europejski Dzień Walki z Rakiem Piersi. Jest to najlepsza okazja, żeby przypominać jak ważna w tym przypadku jest profilaktyka. Wczesne wykrycie raka piersi daje duże szanse na całkowite wyleczenie, dlatego trzeba pamiętać o comiesięcznym samobadaniu piersi i korzystać z możliwości jakie daje nam wizyta u ginekologa, czyli USG.

Według najnowszych badań Światowego Instytutu Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund) można zapobiec około 1/3 zachorowań na nowotwory poprzez modyfikację stylu życia i unikanie pięciu kluczowych czynników ryzyka: nadwagi i otyłości, braku aktywności fizycznej, niskiego spożycia warzyw i owoców, palenia tytoniu oraz spożywania alkoholu.

Dzięki badaniom naukowym, mamy coraz większą wiedzę na temat diety antyrakowej i jej potencjału zmniejszania ryzyka zachorowania na raka, na co więc warto zwrócić uwagę?

Przedstawiam Wam najważniejsze czynniki diety, które będą naszym sojusznikiem w prewencji chorób nowotworowych:

  • Wysoka podaż warzyw i owoców - zarówno antyoksydanty występujące w kolorowych warzywach i owocach, jak i zawartość błonnika pokarmowego mają potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Warto zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, które obfitują w glukozynolany, substancje zawierające siarkę. Związki te mają silne działanie hamujące proces nowotworowy.
  • Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego działać może prebiotycznie dbając o rozwój cennych bakterii jelitowych. Produkty zawierające błonnik pokarmowy prawdopodobnie wykazują działanie ochronne w stosunku do nowotworu jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, a przede wszystkim kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu komórkowego komórek zmienionych nowotworowo.
  • Produkty razowe o niskim IG. Dieta wysoko przetworzona o wysokim ładunku glikemicznym sprzyja rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi, jak i powstawaniu guzów.
  • Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy z rodziny n-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na schorzenia nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc i żołądka
  • Niska podaż przetworzonych produktów - izomery trans KT, barwniki, wzmacniacze smaku zawarte w tego rodzaju produktach działają pro-nowotworowo.
  • Fermentowane produkty mleczne - Produkty dostarczające wapnia prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego.

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na:

  • Obróbkę kulinarną - Potencjalnie rakotwórcze są potrawy: pieczone, smażone, grillowane, a także żywność przetworzona, peklowana.
  • Wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego.
  • Stopień przetworzenia i pochodzenie żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze. Warto więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona i naturalna a jej skład był możliwie najkrótszy.
  • Świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).

Pamiętajcie, że dieta antyrakowa to NIE pojedyncze, magiczne substancje odżywcze, ale ich wzajemne oddziaływanie w zbilansowanej, różnorodnej diecie wsparte regularną aktywnością fizyczną.

Dbajmy o siebie, bo nasze zdrowie jest bezcenne  <3

Twój komentarz




POKAŻ