magister Katarzyna Adamkowska
25 Sty

Słodki omlet z bananem

Na diecie redukcyjnej najczęściej brakuje nam słodkich smaków. Czy kiedy decydujemy się zgubić zbędne kilogramy musimy całkowicie rezygnować z takiej przyjemności? Nie koniecznie! Taki posiłek trzeba po prostu dobrze wkomponować w swój jadłospis i pamiętać żeby nie przekraczać ustalonej liczby kilokalorii na dzień.

Często moi pacjenci proszą mnie o dadanie słodkiego posiłku do swojego jadłospisu. Jeśli tylko nie mają przecwiskazań zdrowotnych, chętnie to robię. Wolę, żeby zaspokoili swoje potrzeby zjadając pełnowartościowy posiłek. Mam propozycję również dla was! Słodki omlet z bananem, który dzięki temu, że jest bardzo sycący sprawdzi się dobrze na śniadanie :)

Składniki:

Banan 180g - 1 średnia sztuka

Jajko 120g - 2 sztuki

Mąka przenna pełnoziarnista 30g - 3 płaskie łyżki

Olej rzepakowy lub masło 5g - 1 łyżeczka

Dżem niskosłodzony o dowlonym smaku  30g - 3 łyżeczki

Proszek do pieczenia 3g - pół łyżeczki

Około 2/3 banana wrzuć do wysokiego pojemnika (pozostałą część zostawiam na dekorowanie omleta), dodaj mąkę oraz jaja. Jeśli lubisz bardzo słodkie posiłki, możesz dodać łyżeczkę ksylitoli, ale mi słodycz banan w zupełności wystarcza. Całość zblenduj na gładką masę. Na małej patelni rozgrzej masło lub olej, wlej masę jajeczną i smaż na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlet częściowo się zetnie i będzie można go obrócić, zrób to. Smaż jeszcze około 5 minut pod przyktyciem. Omleta smażymy na wolnym ogniu, dzięki czemu urośnie i będzie przypominał ciasto :)

Gotowego omleta przełóż na talerz, rozsmaruj na nim dżem i udekoruj resztą banana.

Smacznego!

 

Cały omlet z przepisu ma około 450kcal, a jest naprawdę sycący!! :)

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ