Często moi pacjenci proszą mnie o dadanie słodkiego posiłku do swojego jadłospisu. Jeśli tylko nie mają przecwiskazań zdrowotnych, chętnie to robię. Wolę, żeby zaspokoili swoje potrzeby zjadając pełnowartościowy posiłek. Mam propozycję również dla was! Słodki omlet z bananem, który dzięki temu, że jest bardzo sycący sprawdzi się dobrze na śniadanie :)
Składniki:
Banan 180g - 1 średnia sztuka
Jajko 120g - 2 sztuki
Mąka przenna pełnoziarnista 30g - 3 płaskie łyżki
Olej rzepakowy lub masło 5g - 1 łyżeczka
Dżem niskosłodzony o dowlonym smaku 30g - 3 łyżeczki
Proszek do pieczenia 3g - pół łyżeczki
Około 2/3 banana wrzuć do wysokiego pojemnika (pozostałą część zostawiam na dekorowanie omleta), dodaj mąkę oraz jaja. Jeśli lubisz bardzo słodkie posiłki, możesz dodać łyżeczkę ksylitoli, ale mi słodycz banan w zupełności wystarcza. Całość zblenduj na gładką masę. Na małej patelni rozgrzej masło lub olej, wlej masę jajeczną i smaż na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlet częściowo się zetnie i będzie można go obrócić, zrób to. Smaż jeszcze około 5 minut pod przyktyciem. Omleta smażymy na wolnym ogniu, dzięki czemu urośnie i będzie przypominał ciasto :)
Gotowego omleta przełóż na talerz, rozsmaruj na nim dżem i udekoruj resztą banana.
Smacznego!
Cały omlet z przepisu ma około 450kcal, a jest naprawdę sycący!! :)
Twój komentarz