magister Katarzyna Adamkowska
13 Czerw

Chłodnik z botwiny na upalne dni

W upalne dni takie jak dziś zazwyczaj nie chce się przyrządzać posiłków na gorąco. Na szczęście pożywny obiad może być też daniem na zimno :) U mnie standardowo jest to chłodnik z botwiny, palce lizać!

Ja użyłam kefiru, ale jesli ktoś nie przepada, sprawdzi się tutaj również np. zsiadłe mleko czy gęsty jogurt naturalny (Tu warto zwrocić uwagę na skład - im krótszy tym lepszy. Unikajmy w jogurtach mleka w proszku - podnosi niepotrzebnie wartość kaloryczną produktu)

 

Chłodnik można serwować z pieczywem lub młodymi ziemniaczkami. 

Podana w przepisie porcja ma 337 kcal 

Smacznego!

Składniki:

Jajo 1 sztuka (50 g)

Botwina pęczek (280 g)

Rzodkiewka 5 sztuki (75 g)

Ogórek 1 śerdenia sztuka (100 g)

Sok z cytryny 2 łyżeczki (6 g)

Szczypiorek 1 łyżeczka (5 g)

Koper 1 łyżeczka (4 g)

Peprz czarny mielony 1 szczypta (0,2 g)

Sól 1 szczypta (0,2 g)

Kefir 2%1 kubek (400 g)

Czosnek1 ząbek (5 g)

Bulion warzywny lub woda 1 szklanka (240 g) 

Przepis:

Jajko ugotować na twardo. Botwinkę umyć, drobno posiekać. Wrzucić do garnka, zalać bulionem warzywnym, tak aby zakrył botwinę i gotować do miękkości przez około 10-15 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zostawić do ostudzenia. Ogórki obrać, wraz z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do kefiru dodać botwinkę wraz z pozostałym płynem, warzywa, przyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik należy włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać z ugotowanym jajem.

Twój komentarz




POKAŻ