Składniki:
Jajo 1 sztuka (50 g)
Botwina pęczek (280 g)
Rzodkiewka 5 sztuki (75 g)
Ogórek 1 śerdenia sztuka (100 g)
Sok z cytryny 2 łyżeczki (6 g)
Szczypiorek 1 łyżeczka (5 g)
Koper 1 łyżeczka (4 g)
Peprz czarny mielony 1 szczypta (0,2 g)
Sól 1 szczypta (0,2 g)
Kefir 2%1 kubek (400 g)
Czosnek1 ząbek (5 g)
Bulion warzywny lub woda 1 szklanka (240 g)
Przepis:
Jajko ugotować na twardo. Botwinkę umyć, drobno posiekać. Wrzucić do garnka, zalać bulionem warzywnym, tak aby zakrył botwinę i gotować do miękkości przez około 10-15 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zostawić do ostudzenia. Ogórki obrać, wraz z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do kefiru dodać botwinkę wraz z pozostałym płynem, warzywa, przyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik należy włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać z ugotowanym jajem.
Twój komentarz