magister Katarzyna Adamkowska

Dna moczanowa

magister Katarzyna Adamkowska

Szukasz pomocy w
DNIE MOCZANOWEJ?

magister Katarzyna Adamkowska

 Dieta w dnie moczanowej

 

Co to jest dna moczanowa?


Dna moczanowa jest chorobą metaboliczną, spowodowaną odkładaniem się kryształków kwasu moczowego wokół stawów, zwłaszcza w pobliżu palucha stopy, ale także może atakować inne stawy i nerki. Złogi te wywołują odczyn zapalny, powodują równocześnie niszczenie chrząstek i powierzchni stawowych.

Przyczyną tej choroby jest nadmierne wytwarzanie kwasu moczowego na skutek zwiększonego rozpadu jąder komórkowych lub też upośledzone wydalanie tego kwasu wraz z moczem.

Choroba charakteryzuje się nagłym występowaniem co pewien czas ostrych bóli, szczególnie w nocy. Bardzo często dochodzi wówczas do wzrostu temperatury ciała, obrzęku i dużej bolesności stawu. Występowaniu napadów sprzyjają: dieta bogata w puryny, nadmierny stres, niektóre leki oraz nadmierny wysiłek fizyczny. Po wielu latach dochodzi najczęściej do przewlekłego zapalenia wielostawowego, któremu często towarzyszą powikłania ze strony innych narządów, np. nerek, układu krążenia.
 

Ogólne zasady diety w dnie moczanowej


Zasadniczym celem diety jest obniżenie stężenia kwasu moczowego poprzez wyeliminowanie produktów bogatopurynowych występujących głownie w podrobach, tłustych rybach, soczewicy, nasionach roślin strączkowych, czekoladzie, kawie, kako, mocnej herbacie. Ważne jest także wyeliminowanie zup i sosów na wywarach kostnych, grzybopwych, potraw smażonych, pieczonych i duszonych

 

 Na co zwracać uwagę?

 

  • Jadaj posiłki częściej, ale i w mniejszych ilościach. Pokarm jest wtedy lepiej trawiony i przyswajalny przez organizm. Zmniejsz także ryzyko przeciążania przewodu pokarmowego oraz wszelkich nietolerancji pokarmowych

  • Dokładnie przeżuwaj pokarm, Nigdy nie jedz w pośpiechu, ponieważ stres i napięcie utrudniają trawienie

  • Nie spożywaj potraw smażonych i pieczonych na tłuszczu. Nasiąknięte tłuszczem dania są ciężkostrawne i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Ewentualne tłuszcze w niewielkiej ilości podawaj na surowo do gotowych potraw (np. oleje do sałatek). Nie spożywaj zasmażanych i zawiesistych zup

  • Ograniczaj wszelkie produkty z zawartością puryn. Do nich zalicza się przede wszystkim: podroby, tłuste ryby, kawę, czekoladę, kakao, herbatę, rośliny strączkowe.

  • Z owoców warto częściej spożywać ananasy, wiśnie lub czarne jagody, gdyz przyspieszają one eliminowanie kwasu moczowego z ustroju. Możesz sobie przyrządzić koktajl z jagód, ananasa, wiśni i mleczka sojowego. Wypij natychmiast po przygotowaniu.

  • Pij przynajmniej 5-6 szklanek niegazowanej wody dziennie, aby pobudzić wydalanie kwasu moczowego

  • Ostatni posiłek zjedz najpóźniej 4-5 godzin przed snem, ponieważ w nocy, podczas snu, zwiększa się ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego.

  • Spożywaj przede wszystkim produkty ubogie w związki purynowe (chude sery, ryż, owoce, warzywa poza roślinami strączkowymi i szpinakiem).

  • Z płynów zamiast mocnej herbaty, kawy i kakako przegotowaną wodę, kawę zbożową, herbatę ziołową i owocową. Bardzo polecana jest herbata z pokrzywy, która zwiększa usuwanie kwasu moczowego.

  • Ze wezględu na problemy z przewodem pokarmowym staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.

  • Ograniczaj używki, takie jak alkohol, papierosy, kawę, a także dania słone.

  • Nie objadaj się na noc, żeby uniknąć kłopotów z trawieniem.

  • Unikaj ostrych przypraw.

  • W trakcie leczenie dny nie zażywaj aspiryny.

  • Dodawaj do posiłków lecytynę, aby ułatwić emulgowanie tłuszczów i odciążyć wątrobę i woreczek żółciowy.

  • Nie spożywaj zbyt dużo warzyw i owoców, zwłaszcza cebulowych, kapustnych, nasion roślin strączkowych

POKAŻ