magister Katarzyna Adamkowska
29 Marz

Bigos z cukinii

Bigos kojarzy Ci się z ciężkim daniem, a kapusta to nie jest to warzywo, które trafia w Twoje gusta? Moja propozycja to zupełnie inny bigos, bo z cukinii :) Osobiście uwielbiam obie wersje, ale ten przpis jest znacznie szybszy do przygotowania dlatego sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również jako obiad na szybko.

Na jedną porcje (ok 230kcal) potrzebujesz:

*cukinia 1/2 sztuki 300g

*cebula 1/2 sztuki  25g

*filet z kurczaka porcja 100g

oliwa z oliwek łyżka 10g

przecier pomidorowy łyżka 15g

przyprawy - pieprz i sól do smaku

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej mięso z cebulą. Cukinię pokroić w plasterki a następnie w paski. Do garnka wlać kilka łyżek wody, dodać cukinię i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Następnie w razie potrzeby odcedzić nadmiar wody, dodać przecier pomidorowy, mięso z cebulą i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem.

 

Podawaj z pieczywem lub ulubionymi dodatkami, smacznego!

 

Twój komentarz




POKAŻ