magister Katarzyna Adamkowska
22 Paź

Pasztet z soczewicy

Jeśli znudziły Ci się kanapki z szynką, czy z serem polecam świetną roślinną alternatywę - pasztet z soczewicy.To również dobry sposób, żeby przemycić większą ilość warzyw w kanapkach Twoich pociech <3

soczewica zielona 1 szk, marchewki 2 sztuki, korzeń pietruszki
1 szt., seler korzeniowy 100-150g , cebula 1 szt, czosnek ząbki, oliwa z oliwek łyżka, jajka 3 szt, bułka trata 3 łyżki, przyprawy (liść suszonego lubczyku, sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona, gałka muszkatałowa)
Sposób przygotowania:

Zieloną soczewicę zalewamy wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).

Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Najlepszym sposobem jest wykorzystać te od gotowania rosołu. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy na mniejsze kawałki podsmażamy na oliwie, dodajemy do miski. Całość blend ujemy na gładką masę. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu przyprawiamy przyprawami.

Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wygładzamy wierzch i obsypujemy pozostawianymi ziarnami soczewicy.

Pieczemy w 180 stopni przez 40-45 minut. Góra pasztetu musi być rumiana.

Twój komentarz




POKAŻ